"Zamanlama"

Zamanlama iki aksiyon arasındaki süreyi ifade eder.Zamanlama taekwondoda her açıdan son derece önem taşır.

ANTRENMAN:
Antrenmanda çalışma partnerleri gerek kendilerini gerekse karşıdaki arkadaşlarını incitmemek için zamanlamanın önemini çok iyi kavramalıdırlar.Ellik tutmalarda elliliğin zamansız kaldırılması veya indirilmesi tekmenin elliğe değil onu tutanı eline veya elliğin tutamaç kısmına gelmesi gibi sonuç doğurur.yani burada sorumluluk sadece vurana değil elliği tutanın zamansız elliği kaldırıp indirmesine bağlıdır.

MÜSABAKA:
Müsabakada zamanlama rakibin atak ve kontra ataklarını kontrol etmek için çok önemlidir.Müsabakada zamanlama rakibin açığa (boşa) düşürülüp o saniye içinde vuruş yapabilme yeteneğini kapsar.

İyi Bir zamanlama şunları sağlar:
1-Doğruya odaklanırsınız.zamanlamanız iyi ise her hareketi doğru yer ve zamanında yaparsınız.
2-Net teknik vurma şansını zamanlama ile yakalarsınız.
3-Ataklardan kurtulma veya blok yapma yeteneğini kazanırsınız.
4-Hakemlerin ataklarınızı görebilmesini net olarak sağlarsınız.Puanlı vuruşlarınız gözden kaçmaz.

POOMSE:
Zamanlama poomse çizimleri sırasında çok önemlidir.Her poomsede hareketler arasındaki bekleme ve geçme zamanları hareketin özelliğine göre değişir.Poomse müsabakalarında bu özelliğe son derece dikkat edilir.

SAVUNMA:
Savunmada , harekete karar verme zamanlamanız yaşam ve ölüm arasındaki en önemli andır.Eğer saldırganın niyetini önceden anlayamaz ve zamanında ondan birkaç saniye daha önce ilk atağı yapmazsanız bu yaşamınızın sonu da olabilir.Sokak ortasında bir tinercinin eline cebine soktuğu ve üzerinize geldiğini anladığınız anda vuruş zamanını kaçırırsanız , hayatınız kaybetmenize  sebep olacak bir bıçak darbesi alabilirsiniz.

ZAMANLAMA VE TEMPO

Tempo poomse hareketlerinin başlangıcından sonuna kadarki düzenli hızdır veya kombine hareketlerdeki sürekliliktir.
Eğer poomsedeki temponuz çok hızlı ise yani zamanlamanızı çok kısa tutarsanız poomseniz çok aceleci ve karışık olacaktır ve buda puanınızı olumsuz etkileyecektir.
Yine poomsede zamanı çok uzun tutarsanız temponuz düşükse poomsedeki canlılık kaybolacaktır.

 Müsabakadaki tempo, müsabaka tekniklerinin yoğunluğunu ayarlamanızı sağlar.yüksek tempo sert, hızlı sürekli teknikleri doğurur.Bunu ayarlamakta son derece zordur çünkü fazla enerji kaybı kısa sürede yorgunluğu doğurur.
Elbette müsabıklardan biri diğerine göre daha yüksek tempoda maç yapar ve bunu üç raund içindeki zaman dilimince sürdürürse maçı kazanan taraf olur.

Eğer bir müsabık maçı düşük bir tempoda sürdürürse maç içinde ancak birkaç sert tekme atabilir.Bunun dışında bir kombine yapması zordur.Çünkü tempodaki düşüşlük maçın ilerleyen dakikalarda sporcunun maç kontrolünü kaçırtmasına neden olur.

Yüksek tempo sporcunun tekmelerinin daha güçlü ve sert olacağı da aşikardır.

ZAMANLAMA VE RİTİM:

Ritim zamanlama guruplaşmasıdır. Zamanı dinlenme ve atak periyotlarına düzenli olarak bölerek kullanabilmektir.
Sürekli olarak ritim rakibin vuruş mesafesine girip çıkmayı ve ardından tekniği getirir .Teknik sonrası yine aynı hareketlenmeler sürdürülür.Ancak bu konumda rakip hangi atağın yapılacağını veya atak yapılacak anı önceden keşfeder.
Bölümlü ritimde ise müsabakanın belli dilimlerinde ritimleşme yapılır.Ritimli hareketlerden sonra sadece çok kısa süreli tek teknikler yapılır.Rakipten vuruşlar gizlenir.
Tempo ve ritim aslında birbirine çok yakın ve birbirini tamamlayan kavramlardır.

BLOK YAPMADA ZAMANLAMA:
Bloklaşmada atakları durdurmak için zamanlama çok büyük önem taşır.
*Bloğu erken yaparsanız darbe alır blokla beraber darbeyi hissedersiniz.ve kombine ataklara maruz kalırsınız.
*Bloğu çok geç yaparsanız darbe alır bunun yanında da kontra atak yapma şansınız tamamen kaybolur.
*Ataktan kurtulmak için erken hareketlenirseniz  hem atak yersiniz ve hem de rakip için yeni bir tekniğe imkan sağlarsınız.Hatta rakibiniz atağını kesip daha değişik ve etkili diğer bir teknik bile çıkabilir.
*Ataktan kurtulmak için çok geç kalırsanız çok sert ve net vuruş yersiniz.
*Ataktan kurtulmak isteği ile rakibin böyle bir teşebbüsü olmadan hareketlenirseniz yani gereksiz reaksiyon gösterirseniz kesinlikle açık verirsiniz.

ATAKLARDA ZAMANLAMA:
Deneyimli rakiplere karşı atak yapmanın zamanlaması defanslarını çözebilmek için çok önemlidir.Tecrübeli sporcular açık vermezler  acele edip kapalı bir defansa saldırmak sizin aleyhinize olur.
Kötü zamanlamalı bir atak kesinlikle blok yer ve kontra atakla karşılaşır.
Zamansız ataklar puansız kalır ve gereksiz enerji harcanmasına ve sakatlanmalara da yol açabilir.
Kesinlikle aldatma ve boşa düşürme hareketleri yaparak zamansız ataklardan kaçınmalısınız.
ne kadar sert vurursanız vurun zamansız atak kötü ataktır.
Temponuzu fiziksel kapasitenize göre ayarlamalı blok atak ve hareketlenmelerinizi müsabaka zaman dilimlerine yaymalısınız.Fiziksel kapasiteniz zamanlamanızı da diri tutar.
Hareketlenmelerdeki ve ataklardaki ritimlerinizi sürekli değiştiriniz.Maç süresinde  3-4 değişik ritim uygulayınız.Bu sizin rakibe farklı görünmenizi ve ataklardaki zamanlamanızı öğrenmemesini sağlar.Yani maç içinde sürekli aynı görüntü vermeyiniz..(Steplerinizin aynı olması, aynı teknik kullanımı, sürekli geri kaçma veya sürekli saldırma biçimleri ayniyettir .Rakibe kolaylıkla sizi keşfetme imkanı sağlarsınız)
Ataklarınızda zamanlamada nefesleşmeye dikkat ediniz.Atak yaptığınız anda nefes vermelisiniz.Aynı anda rakibi tam nefes alırken yakalamalı ve atağa çıkmalısınız.
Kontra atağınızı rakibin ilk atağında veya ilk atağının tam ortasında yapmalısınız.Bu esnada rakibi düşünürken ve bloksuz yakalarsınız.
Rakip gurup harekete girişirse hareketlerinin sonunda kontraya yakalanmaya son derece müsaittir.Bu anı kaçırmayınız.
temponuzu raunt başında ve raunt sonunda da aynı tutunuz.Hakemin kararları ve ara vermeleri temponuzu bozmamalıdır.Bu raunt üstünlüğünü sağlar.

POOMSE MÜSABAKASINDA ZAMANLAMA:
Poomsede zamanlamaya dikkat edilir.Her poomseyi dikkatli çalışınız ve normal başlama ve bitim sürelerini tespit ediniz.Bir poomseyi ne zamanından önce nede sonra tamamlayınız.
Poomsede tempo çok önemlidir.Poomse başladığı gibi bitmelidir.yani icra etme hızında bir değişim olmamalıdır.
sporcuların sinirli, gergin, stresli oldukları anda tempo hızı artar poomse 3-5 saniye önce biter buda hızlı olmasına ve puan düşmesine neden olur.
Poomsede el ve ayak zamanlamasına dikkat ediniz Bir tekniği diğerinin içine sokmayınız.Ayakla yere bastıktan sonra el hareketlerinin yapılması gibi.Bazı sporcuların ayaklarını tam çevirmeden (adımlamayı yapmadan) bloğu yaptıkları görülür.Bu zamanlama ile ilgilidir.