MÜSABAKA STRATEJİSİ:
Taekwondoda iyi "dövüşçü" yoktur. O an için "iyi dövüşen sporcu" vardır.İyi dövüşen sporcu demek aklı ile dövüşen sporcu demektir.Bu o maç için stratejisini iyi yapıp rakibe üstünlük sağlamak anlamındadır..Bir maçta çok iyi dövüşen ve mükemmel diye tarif edilebilen bir sporcu diğer bir maçta çok kötü bir müsabaka sonunda yenilebilir.

Her sporcunun dezavantajları ve avantajları vardır.Kendi avantajlarınızı ön plana çıkarır rakibinkileri bastırırsanız  galip gelebilirsiniz. Bu da her maç için farklılık gösterir.Bu nedenle üst seviye sporcular arasında en iyi kavramı yoktur. Bir sporcunun her maç için teknik,taktik ve stratejik özellikleri farklılık gösterir.Öyle zaman gelir ki çok iyi diye tarif edilen sporcular çok kötü maç çıkartırlar ve yenilirler.. Bu onların kötü olmaları anlamını taşımaz.  "O maç için strateji (taktik) leri rakiplerine nazaran daha kötüdür.

Taekwondo bir strateji oyunudur. Taekwondo müsabakasının sonucu  müsabıkların stratejik ustalık ve becerilerine bağlıdır. Strateji tespitinin amacı maçın kontrol altına alınabilmesidir.Rakibin yenilmesi için onun avantajlı tekniklerinin yok edilip kendi üstün tekniklerinizin ön plana çıkarılmasından tutun da hakem tercihinin lehinize çevrilmesini sağlamaya kadar bir dizi plan ve taktik yapılmasıdır.Satranç gibi yapılabilecek her hamleyi önceden keşfedip müsabakanın  kendi istekleri doğrultusunda yönlendirilmesi ve bitirilmesidir.

Taekwondo tekme tekniklerine dayanan bir spordur.Ancak taekwondo bir dakika içinde yüzlerce tekmenin atılması demek değildir. Taekwondoda tekmenin sayısı değil kalitesi önemlidir.Taekwondoda yeni başlayan bir sporcu ile siyah kuşak dereceli bir sporcu arasındaki fark tekme sayısıdır.Yeni taekwondoya başlayanlar bir müsabakada yüzlerce tekme atarlar ancak müsabaka sonucunu etkileyecek tek bir puan dahi alamazlar.Siyah kuşak bir sporcu ise maç süresinde iki tekme atar ancak 2 puan alır ve maçı kazanabilir.Neden böyledir sorusuna verilecek cevap: siyah kuşak bir sporcu tekmelerini en etkili ve verimli olarak kullanır.Tekme atarken Güç, hız ve zamanlama faktörlerini bir arada toplar.Buda bir strateji ve beceriyi gerektirir.

Bir kaç aydır taekwondo çalışmakta olan birisine baktığınızda bile hemen farkına varırsınız ki taekwondo da çok değişik kombine tekmeler vardır. Çoğu fantazik , artistik tekmelerdir. Ancak müsabaka kazanmak bu fantastik tekmelerle olmaz.Müsabaka sert ve hızlı tekmelerle kazanılır.Özellikle döner tekmeleri geri tekmeler ve yukardan aşağı tekmeler sonuçta son derece etkilidirler.

GÜÇ:
Bu kavramı iyi aklınızda tutun.Eğer tekmeniz güçten yoksun ise asla maç kazanamazsınız.Unutmayın tekmenizin teknik olması önemli değildir.Önemli olan teknik bir tekmenin güçlü icra edilmesi ve rakibi sarsmasıdır.Rakibi sarsmayan yüzlerce tekme atsanız bile puan alamazsınız.Çoğu sporcunun tekme atmasına rağmen puan almadığı için itiraz etmesi boşunadır.Çünkü attığı tekmenin gücü yoktur ve bunun farkına kendisi varamaz.Bu nedenle gereksiz puan itirazı yapar.
Unutmayın "GÜÇ" yoksa "PUAN" da yoktur. Tekmeniz muhakkak rakibi geriye itecek veya ileri hareketini durduracaktır.Net bir tekme bile bunları gerçekleştiremiyorsa puan verilmez.

Tekmenin gücünü hakemlere 3 temel faktör gösterir:
Dizin çekilmesi, eksen üzerinde kalça hareketi  ve tekmenin ses getirerek vurulması ile birlikte geri alınması..Diz kaldırılmadan ve kalça döndürülmeden vurulan tekmeler güçsüz olur.Belki hedefe vurur ama etkili olmaz.ses getirir ama puan getirmez çünkü rakibi sarsmazlar.Buna dikkat etmeniz lazımdır.Tekme sadece  koruyucu üzerinde kalmamalı onu itmelidir.

ZAMAN:

Zamanlama son derece önemlidir.Ve genellikle atak ve kontra atak yapılırken zaman kavramı ihmal edilir.Bilhassa genç sporcular maça çok gergin ve stresli başlarlar ve hemen sonuca gitmek isterler.BU arada da zamanı unuturlar. Taekwondo müsabakaları aslında 3 raunt üzerinden 3 er dakika yapılan müsabakalardır ve bu aslında çok uzun bir süredir.Kısa sürede harcanıveren enerji maçın geri kalan 2 raunduna yetmez ve müsabıklar maçın kader anı olan son dakikalarına çok yorgun ve bitkin girerler.Bu nedenle en önemli taktik anlayışlardan biride enerjiyi zamana yayarak verimli kullanmaktır.Bir sporcunun maç başı ve maç sonu performansı eşit olabilmelidir.
Son derece rahat olmak, sıvı açısından noksan olmamak ve yüzlerce verimsiz tekme atma yerine puan getirecek az sayıda güçlü tekme atmak enerjiyi  etkin kullanma açısından çok önemlidir.

MESAFE:
Müsabakada en önemli faktörlerden biride mesafedir.Mesafe ayarı çok önemlidir.Rakibin tekmelerini bloklarla karşılamak son derece acılı olduğu gibi  yorucudur da.Bu nedenle her zaman için onun tekme mesafesi dışında durmak ve tekmesinden geri hareketlenerek kurtulmak en emin yoldur.Bu asla sürekli kaçmak anlamında değildir.Gerekirse mesafeyi açmalı ve gerekirse anında kapatıp kontra atmayı bilmelisiniz.Bu Enerjiyi etkin kullanmada diğer bir yoldur.
Mesafe k0onusunda 3 şeyi çok iyi bilmelisiniz:
1-Rakip ile aranızdaki olması gerekli mesafeyi tahmin etmelisiniz.
2-Rakibin tekme mesafesi içinde olduğunuzu tahmin edebilmeli ona göre hazır olmalısınız.
3-Vuruş mesafesi içine girdiğinizi anlamalı ondan sonra vuruş yapabilmelisiniz.
Çoğu sporcu bir puan alınca hemen savunmaya geçip rakibe kontra atak yapmaya hazırlanırlar.Bu nedenle aslında çok pasif bir maç görüntüsü çizerler ve maç sonunda bu pasivite yüzünden tüm hakem tercihlerini (üstünlük puanlarını) kaybederler.Puan olarak öne geçtiğinizde aslında atak için önemli avantajlar elde edersiniz.Bunu iyi kullanmalısınız.Çünkü saldırmaya hazırlanan rakipsize her zaman vuruş mesafesi sağlar.Bu mesafeyi tahmin ettiğinizde atak yapmak onu sürekli gafil avlayacaktır.

SONUÇ OLARAK:
1-Güçlü tekme atınız ve rakibe sadece puan almak için saldırınız.Her hareketiniz puan getirmelidir.
2-Rakibin açık vermesini ve boşa düşmesini bekleyiniz.Aldatıcı hareketleri deneyiniz.
3-Tekmeler ikili üçlü kombine teknikler olmalıdır.Tek tekmeden sonra asla geri kaçmayınız.
4-Enerjiyi verimli kullanınız.Boşa tekme atarak harcamayınız.
5-Yorgunluğunuzu ve moral bozukluğunuzu asla belli etmeyiniz.
6-Maçta puan alınca gülmek, sırıtmak ve baş sallamak gibi alaycı tavırlar içine girmeyiniz.Rakibe saygısızlık etmeyiniz.