Rakibin kör noktalarına atak
( açık verdiği noktalar)

Rakibin merkezini yakalamak için ve üzerinde kontrol kurmak için onun bütünüyle temastan kaçınmalı ( Direkt olarak kontrolsüz üzerine atak ) sadece kör ( zayıf) noktalarından atak yapmalısınız.Kör nokta demek; Duruşunun ,pozisyonunun veya hareketinin bir an için açık verip sizin ataklarınıza gedik açılan noktadır.Aklının ve düşüncelerinin maç içinde bir an için dağıldığı o andaki düzeninin bir an için bozulduğu zamanlardır.Bu zayıf ve kör noktaları nereden ve nasıl görebilirsiniz?
Rakibin size açabileceği 3 kör nokta vardır ki 3 kaynaktan oluşur. Aklı, Duruşu ve hareketi ..Her biri sırasıyla "aklın zayıf noktaları", "Pozisyon (Duruş) un kör noktası" ve "hareketin kör noktası" diye adlandırılırlar.
Rakibinizin kör( Ölü veya zayıf nokta anlamında) noktalarını öncelikle onun dağılmış   veya tek noktada sabitleşmiş (tek bir tekniğe sabitlenmiştir ve onu yapmak ister veya sadece saldırı üzerine plan kurar. vs)  düşüncelerinde bulabilirsiniz.Ön yargılı ve baştan sabit bir düşünce rakibinizin her şeyi kurallı ve dengeli yapmasını saptırır.Kafası sizde değil ,kendi yapması gereken sabit düşüncede olduğu için  yapacağı her hareketi size belli eder.Siz onun zayıf noktasını bulup saldırdığınızda da asla dikkatli ve tedbirli olamaz. Sıkı sıkıya kendi yapacağı tekniğe odaklandığından ,sizi takip etmesi zorlanır.Bu tavrını sezdiğiniz anda kesinlikle çok açık noktalarını yakalarsınız.
Diğer yandan sizde asla dağınık bir düşünce yapısı ve tek noktaya sabitlenmiş taktik anlayışlarla rakibinizle karşı karşıya gelmeyin.Düşüncelerinizi direk rakibe odaklayın onunla özleşin hareketi sizin hareketinizin başlangıcı olsun.Her davranışını kontrol altında tutmalısınız.
İkinci olarak rakibin açıklarını duruşundan yakalayabilirsiniz.Rakibinizin pozisyonu ve karşınızda duruş şekli size çok ipuçları verir.Dağınık ve düzensiz bir duruşu varsa, bu durumda ona atak yapacağınız çok kör (zayıf) noktalar bulabilirsiniz. Tek tip ve zayıf bir pozisyon alışı her hareketinin dengesiz ve bütünlükten yoksun olacağı işaretini de verir.Bu zayıf ve dağınık teknikleri de size vuruş yapacağınız çok açık ve savunmasız noktalar verir.
Buna karşın sizde günlük çalışmalarınızda pozisyona (duruş)  çok dikkat etmeli ve sürekli çalışmalısınız.İyi ve etkili teknikler,  mükemmel bir yer ve konumda olmakla başlar.Duruşunuz asla hareketinizi belli etmemeli ve rakibe her zaman göz dağı vermelidir.
Üçüncü olarak zayıf noktaları rakibin hareketlerinde yakalayabilirsiniz. Rakibiniz hareketten harekete geçerken pozisyon ve duruşundaki eğilme ve sapmalar  düşüncesindeki bir anlık dağılmalar size büyük fırsatlar doğurur.Teknikleri arasında çok gereksiz hareketleri de yerleştirmesi dağınık bir düşünce yapısını ve tereddüt, telaş ve korkusunu ortaya kor.Tam bu anda zihni ve düşüncelerinin dağıldığı ortaya çıkar ki atak için size fırsat doğar.
Bu bakımdan sizde asla hareketleriniz içinde gereksiz teknikler yerleştirmeyin.Çünkü bu gereksiz ve hedefsiz vuruşlar içinde önceden aklınızın ve  zihninizin bir planı olacağından boşuna düşüncelerinizin dağılmasına ve gereksiz yerlere yönlendirilmesine yol açar.
Hayatınızı düşüncelerinizle yönlendirin ve tüm gereksiz düşünceleri aklınızdan silin.Gereksiz davranışlar yapıp ben niye bunu yaptım diye düşünmek aklınızı yorar. Kafanız karışırsa kontrolü de elden kaybedersiniz.
Evet Tüm bunlardan sonra rakibe nasıl atak yapacağımızı daha rahat açıklayabiliriz.
Hadi bana o zaman rakibe ne zaman ve nasıl atak yapılacağını açıklayın.Rakibin kör noktalarını (savunulan sahalardaki açıklık) bir bıçak gibi dalarak herhangi bir şüphe ve duraksama yapmadan nasıl vurabiliriz.Çünkü rakibinizin açık noktasını görseniz bile atak yapmamanız gereken durumlar vardır.Bu durumlar 3 gurupta değerlendirilir.
1-Rakibin hareketleri arasında çatlaklar ve açıklar olabilir ama duruşu ,pozisyonu bozulmamışsa rakibe hemen atak yapmamalısınız
2-Rakibin duruş pozisyonunda bir bozukluk varsa ama rakibin aklı karışmamış ve duruma hakimse direk atak yapmamalısınız
3-Kafası karışmış gibi görünse de bir anlık ise ve genelde kendine hakim bir tavır çiziyorsa yine direkt atak yapmamalısınız.
Çünkü bu 3 durum rakibin sizi aldatması olabilir.Biz bunlara doldurulmuş açık noktalar deriz.Yani rakibin bir yönden açık verip sizi avlamak istediği ama o açık noktasını başka gizli tekniğiyle kapattığı noktalardır.
birincisinde rakip karın bölgesini açıp teknik bekler ama duruşu mükemmel ve hazırlıklıdır.Bu açılan bölgeyi kör nokta(açık alan) olarak değerlendirir atak yaparsanız kontra yiyebilirsiniz
İkincisinde rakip duruş olarak tekniğe fırsat verirmiş gibi zayıf bir duruş gösterebilir.ama atağınızla birlikte çok seri kendini toparlar ve atak yapar .Yani pozisyonunu bozması kendi aklının oyunudur.(Buna aldatıcı pozisyon duruşu denir)
Üçüncüsünde rakip gözü ve aklı başka yerde imiş ,korkuyor,heyecanlanıyor .çekingen bir tavır sergileyerek düşüncelerini ve tavrını yanlış gösterebilir.Buda bir oyundur ve dikkatsizce saldırmanızı bekler.(Buna da rakibin boşaltılmış aklı denir.Yani düşüncelerini çözemez veya ters anlarsınız)
Rakibe atak yapılacak an rakibin aklının,pozisyonunun ve tekniklerinin bir an için dağıldığı andır.Bu üç faktörü bir arada yakaladığınızda atak yapmalısınız.
Rakibin bu açık noktalarını bizi tuzağa düşünmek için verip vermediğini nasıl anlarız.
Bu sizin algılamanız ve hissetmenizle olur.İyi bir taekwondocu iseniz rakibin maç içindeki tavrından verdiği açık noktaları hatadan mı veriyor yoksa size tuzak mı kuruyor fark edebilirsiniz.Taewondo kendine özgün düşüncelerin geliştiği  bir öğretidir.
Hisselerinizle bu farkı hissedip ayırt etmeniz gerekir.Daha onunla karşı karşıya dururken aklınızı her şeyden boşaltıp tam bir motivasyona girmeniz ve rakiple özdeşleşmeniz lazım.Kendinizi ona o kadar vermelisiniz ki her davranışı ve mimiğinden düşüncelerini okuyabilmelisiniz.Ama kendi kafanız boş değilse,yenmeyi, yenilmeyi,seyirciyi, hakemi,antrenörü vs. o an için başka şeyleri düşlüyorsanız asla kendinizi rakibe veremez ve onu okuyamazsınız.