Taekwondoda  kalp krizi


Son günlerde gündeme gelen ve sporcuların kalp krizi geçirirken hayatlarını kaybetmeleri, taekwondo gibi yüksek efor gerektiren sporla uğraşan gençlerimiz içinde büyük önem taşımaktadır.
Unutmayın kalp krizi yaşlıları değil tüm yaş guruplarını vuran bir hastalıktır.Üstelik gençlerde meydana gelen kalp krizleri yaşlılara nazaran daha etkili ve öldürücü olmaktadır.Çünkü yaşlılıkla birlikte kalpte yeni kılcal damarla oluşmakta, kalp krizinde bu damarlar kalbi besleyerek ani ölümü engellemektedirler.Gençlerde ise bu kılcal damarlar olmadığından ani ölüm çok daha sık olur.
Düzenli spor yapılması demek kalp krizi geçirilmeyeceği anlamını taşımaz.
Kalbimiz bir tulumba gibi çalışır.Günde 100000 kere kasılır ve günde 1000 litre kanı vücudumuzda devir dayım ettirir.Sporda yapılan,
ani efor sarf edilmesi, kalp ve çevresindeki kasların ani olarak genişlemesine ve böylece kalbi besleyen damarların sıkışmasına neden olabilir. Bu durumda da kalp krizi riski ortaya çıkar.Ani efor, kalbin kasılmasını sağlayan elektriksel sistemde soruna yol açabilir. Bu durumda da yine kalp krizi ve ani ölümler ortaya çıkabilir."
Demek ki, spora başlamadan evvel gerekli muayeneleri olsak ve hiç bir sağlık problemi yaşamazsak bile kalp krizi riski ile karşılaşabiliriz.

Spor aktivitesi içinde düzenli olarak her yıl kontrolümüzü olmalıyız.Kalp krizi problemi sinsi bir hastalıktır.Kalbimiz ile ilgili bir problem zaman içinde gelişerek hayatımızı tehditte edebilir.İlk seneler görülmeyen bir problem zaman içinde sinsice gelişerek, ani krize dönüşebilir.Bu nedenle aile soy geçmişinde ailesinde kalp krizi sıkıntısı , tansiyon problemleri, şeker gibi kalıtsal olabilecek hastalıklar bulunan sporcular bu konuya çok dikkat etmeleri gerekir.

Antrenmanda en önemli kaide ısınmadır.Isınmadan yapılana ani eforlar çok dikkat edilmesi gereken husustur.Çünkü ani efor ani kas kasılmalarına neden olabilir.Her müsabaka ve antrenman öncesinde ısınma şarttır.
Aşırı sıcak havalarda koşu ve antrenmanlardan kaçınılmalıdır.tek başına sıcak kalp krizinde etkili olmasa bi,le bu sıcakta yapılan antrenman tipi ve yüksek efor krizi tetikleyebilir.

Egzersizi gölgede yapmak ve mutlaka yeterince sıvı almak gerekir. Burada amaç susuzluk hissinden daha fazla su içmek gerekir. Çünkü insan hissettiğinden daha fazla sıvı kaybeder. Alınacak sadece  sudur. Kola , çay, gibi materyaller diüretik olduklarından idrar ile su atımını arttırırı ve susuzluğu gidermezler.Sporcu içeceklerinde suya ilaveten bazı elektrolitler vardır, sporcular bunları da içebilirler. Beslenmede dikkat edilecek en önemli nokta ağır, yağlı ve proteinden zengin yiyeceklerden sonra spor yapılmamasıdır. Bu tür beslenme organizmayı ve kalbi zorlar, egzersizden 4 saat önce ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek en doğrusudur.

Kalp krizi belirtilerinden bazıları:


*Göğsün ortasında, ani olarak ortaya çıkan ve sıkışma şeklinde ağrı ile çok büyük bir ızdırap arasında değişen şiddetlerde olabilen, 30 dakika ya da daha uzun süren ve istirahat ile geçmeyen ağrı görülür.
*Ağrı bazen omuzlara, boyna ya da kollara yayılır.
*Göğüste, nefes darlığının eşlik ettiği rahatsızlık hissi ya da ağrı, huzursuzluk, soğuk ve nemli deri, bulantı ya da kusma ya da bilinç kaybı.

Antrenman esnasında arkadaşınızda Bu ve benzer bulgularda .Aktiviteyi hemen terk edin.Yere oturup dinlenin.Çünkü kalbiniz zaten oksijen alamıyor.bunu daha da artırmayın. Çok acil olarak ambulans çağırın.

Her yıl düzenli olarak kontrollerinizi olun..